Tekstgrootte
De medezeggenschap van ouders en medewerkers is geregeld in de Wet Medezeggenschap Scholen. De afspraken over de organisatie van de medezeggenschap binnen CPOB zijn vastgelegd in het zgn. “medezeggenschapsstatuut CPOB”.
Iedere CPOB-school heeft een eigen medezeggenschapsraad (MR), waarin ouders en medewerkers zijn vertegenwoordigd. De MR heeft advies- en instemmingsrechten m.b.t. het door de school te voeren beleid. Het overleg met de MR wordt door de schooldirectie gevoerd.
Voor CPOB als geheel functioneert een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) die dezelfde rechten heeft als de MR voor zaken die alle scholen van CPOB of van alle CPOB-scholen in een plaats aangaan. De GMR neemt in die gevallen de taak over van de individuele MR-en.
Het bestuur voert het overleg met de GMR. Enkele jaren geleden is met wederzijdse instemming gekozen voor een aanpak waarin veel openheid wordt gegeven en waarin GMR en BM trachten gezamenlijk te komen tot goede besluiten voor de CPOB-organisatie. Enkele GMR-werkgroepen specialiseren zich om een goede gesprekspartner voor het bestuur te zijn. Regelmatig wordt voor de gehele GMR een studiebijeenkomst georganiseerd.
Om een meer efficiënte manier van werken te bevorderen is onlangs besloten tot een “GMR-nieuwe stijl”. Per school worden niet langer twee, maar één mr-lid afgevaardigd. Wel zorgen we ervoor dat ouders en medewerkers gelijk zijn vertegenwoordigd. Om de kwaliteit van de besprekingen en de besluitvorming te vergroten is voorts gekozen voor een onafhankelijke voorzitter (een ouder van een CPOB-leerling). Het secretariaat zal vervuld worden door een medewerker van een van de CPOB-scholen (m.r.-lid), die daarvoor voldoende gefaciliteerd wordt.
medezeggenschapsstatuut CPOB
reglement MR
reglement GMR
Er is aan onze school een medezeggenschapsraad verbonden. Dat is wettelijk verplicht. De raad bevordert naar vermogen openheid, openbaarheid en onderling overleg in de school.
Daarnaast heeft de raad de taak er voor te zorgen dat de doelstellingen van de school gewaarborgd worden en gehandhaafd blijven. Er wordt minstens 4 keer per jaar vergaderd.
De medezeggenschapsraad heeft het recht van instemming wat betreft een aantal beleidsmatige zaken, daarnaast heeft hij ook adviesrechten. Eén en ander is vastgelegd in een reglement. De leden hebben twee jaar zitting in de raad, daarna wordt opnieuw gekozen.
Momenteel bestaat de raad uit de volgende leden:
* De directie voert regelmatig tussentijds overleg met de voorzitter van de M.R.
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (G.M.R.)
Naast de M.R. bestaat er een G.M.R.:gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Hierin zitten vertegenwoordigers van alle medezeggenschapsraden van de scholen van de stichting CPOB; zowel ouders als personeelsleden. Zij bespreken de zaken die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle scholen van de stichting. Het bestuur moet in sommige gevallen aan de G.M.R. advies of instemming vragen. Deze zaken zijn vastgelegd in een reglement.